شیعه

قرآن:

خداوند متعال در آیه‌ی 83 سوره‌ی صافات می‌فرماید: «بی‌گمان ابراهیم از پیروان او (نوح) بود».

حدیث:

امام علی علیه‌السلام فرمود: «خداوند سبحان توجهی به‌سوی زمین کرد، پس برگزید برای ما شیعیانی که ما را یاری کنند؛ در شادی ما شادی کنند و در اندوه ما اندوهناک باشند.»
(غررالحکم، ج 1، ص 604)

توضیح مختصر:

شیعه یعنی پیرو و مراد از شیعه، اثنی عشری است. بهترین مصادیق شیعه علائم و آثار و نشانه‌هایی است که در وجودشان است و هرکدام بیشترین نشانه‌ها را داشته باشند، کامل‌ترند و در پیروی مصداق اَتمّ و اکمل را دارند.
شیعه کسی است که تقوا را پیشه کند و فرمان‌بردار خداست و به فروتنی و خشوع و رد کردن امانت متّصف بوده و بسیار یاد خدا کند، نیکی به پدر و مادر نماید و بینوایان را رسیدگی کرده و یتیمان را نوازش نماید؛ به زیارت برادران دینی اهتمام داشته و در هنگام خشم ستم نمی‌کند و به هنگام خشنودی اسراف نمی‌کند؛ برای همسایگان موجب برکت و برای هم‌نشینان موجب سلامت است. سخاوت و بخشش به برادران از صفت ممتاز اوست و با دشمنان مجاورت و رفاقت نمی‌کند.
اگرچه از گرسنگی بمیرد از دشمن علی علیه‌السلام گدایی و تقاضا ننماید، طماع و حریص بر دنیا نیست، شراب نمی‌آشامد، راست‌گویی سیره‌ی کاری اوست. به عیادت بیمارانِ شیعه‌ی مرتضی علی علیه‌السلام می‌رود، به حقوق دیگران اجحاف و تجاوز ننماید. زینت ائمه علیه‌السلام می‌باشد و کاری نمی‌کند که موجب رنجش امام خود شود، از مهم‌ترین روش اخلاقی این است که گفتارش را، کردارش تصدیق کند و نفاق به خود راه ندهد.

1- حساب شیعیان در قیامت

امام صادق علیه‌السلام فرمود: «هرگاه روز قیامت شود خداوند حساب شیعیان ما را بر ما قرار می‌دهد پس:
1. آنچه از گناهان بین آن‌ها و بین خداوند باشد، پیامبر صلی‌الله علیه و آله از درگاه الهی برایشان طلب بخشش می‌کند.
2. آنچه بین آن‌ها و بین مردم بوده باشد از مظالم (و حقوق) حضرت محمد صلی‌الله علیه و آله آن را از طرف ایشان ادا خواهد کرد.
3. آنچه بین آن‌ها با ما باشد ما به آن‌ها می‌بخشیم تا بدون حساب وارد بهشت شوند.»
(بحارالانوار، ج 7، ص 274)

2- خوش به حال شیعیان

امام کاظم علیه‌السلام فرمود: «خوش به حال شیعیان ما که در زمان غیبت قائم ما به ریسمان ما چنگ می‌زنند. در دوستی به ما و بیزاری از دشمنان ما ثابت‌قدم‌اند. آنان از ما و ما از آنانیم. آن‌ها به امامت ما ائمه خشنود و ما نیز به چنین شیعیانی خشنودیم. پس خوشا به حالشان؛ به خدا سوگند آنان در روز رستاخیز همراه ما در درجه‌ی ما (جایگاه و مقام ما) خواهند بود (هم والله مَعَنا فی درجاتِنا).»
(منتخب الاثر، ص 219 -تقویم قدس، سال 1382)

3- در درجات امام
در زمان کسالت ابوحمزه‌ی ثمالی، ابو بصیر خدمت امام صادق علیه‌السلام رسید. حضرت احوال ابوحمزه را پرسید. ابو بصیر عرض کرد: «او مریض بود.» فرمود: «هرگاه به نزد او برگشتی سلام مرا برسان و بگو: در فلان ماه و در فلان روز وفات خواهی کرد.» عرض کرد: «فدایت شوم! به خدا ما با او انس داشتیم و او از شیعیان شما است.»
فرمود: «راست گفتی؛ آنچه نزد ما برای شماست، بهتر است برای شما.» عرض کرد: «شیعه‌ی شما با شماست؟» فرمود: «هرگاه از خدا بترسد و مراقب پیغمبر خود باشد از گناهان خود را نگاه دارد با ما در درجات ما خواهد بود.»
(همان، ص 168)

4- سه صفت

امام باقر علیه‌السلام به جابر فرمود: «شیعه‌ی علی علیه‌السلام کسی است که:
1. چون بانگ سگان، بانگ نکند.
2. چون طمع کلاغان، طمع نکند.
3. از مردم سؤال نکند؛ هرچند از گرسنگی بمیرد.»
(وسیله النجاه، ص 77 -بحار، ج 68، ص 165)

5- مقام شیعیان

امام صادق علیه‌السلام فرمود: «حواریون (شیعیان) حضرت عیسی از شیعیان ما مطیع‌تر نیستند، چون هیچ‌کدام به خاطر حضرت عیسی کشته نشدند؛ ولی شیعیان ما پس از رحلت پیامبر:
1. ما را یاری کردند.
2. برای ما شهید شدند.
3. سوزانده می‌شوند.
4. عذاب می‌شوند.
5. در شهرها آواره می‌گردند؛ خداوند به خاطر ما آنان را پاداش خوبی می‌دهد.»
(دویست داستان، ص 10)

6- شیعیان شهیدند

1. امام زین‌العابدین علیه‌السلام درباره‌ی آیه‌ی 19 سوره حدید «آنان که به خدا و رسولش ایمان آوردند آن‌ها به حقیقت راست‌گویان هستند و نزد خدا اجر شهیدان است و پاداش اعمال و نور ایمان را می‌یابند.»
فرمود: «این آیه مختص ما و برای شیعیان ماست.»
2. امام صادق علیه‌السلام فرمود: «قسم به خدا نیستند شهدا مگر شیعیان ما اگرچه بر رختخواب بمیرند.»
3. منهال قصاب گوید به امام صادق علیه‌السلام عرض کردم: «از خدا بخواهد که شهادت را نصیب من کند.» امام فرمود: «مؤمن شهید است و آیه‌ی مذکور را قرائت کردند.»
4. امام زین‌العابدین علیه‌السلام فرمودند: «شیعیان ما نیستند مگر صدیق یا شهید.»
(تفسیر الثقلین، ج 5، ص 264)
چون درجات شیعیان و قربشان به ائمه فرق می‌کند، لذا درجه‌ی مؤمن، صدیق و شیعه در درجات شهادت متفاوت است.